Openbare bibliotheek Schoten

Veilig op het internet : VERGEET HET WACHTWOORD ...

VERGEET HET WACHTWOORD, DAAR IS DE WACHTZIN !
Nationale cycbersecuritycampagne

 

CERT.be, het federale cyber emergency team, wil met de campagne iedereen aansporen om een wachtzin te gebruiken. Want hoe langer je wachtwoord, hoe beter je online bescherming.

“Wachtwoorden blijven nog altijd de sleutel tot heel veel persoonlijke én professionele informatie, ongeacht nieuwe mogelijkheden zoals vingerafdrukken, gezichtsherkenning enzovoort”, stelt Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be. “Als je bijvoorbeeld toegang hebt tot iemand zijn e-mail, dan heb je toegang tot zijn leven: documenten, aankopen, foto’s van kinderen, sociale media of werkaccounts… Een langer wachtwoord helpt om je belangrijke accounts, jezelf, familie en werk te beschermen.”

De campagne raadt daarom aan om een wachtzin te gebruiken. “Een wachtzin is een zinnetje dat je makkelijk kan onthouden én dat door zijn lengte veiliger is dan een “gewoon” wachtwoord. Gebruik bijvoorbeeld niet ‘Belgie’ als wachtwoord, maar een wachtzin zoals ‘BelgiëNaarHetEK16!’. Zet je in de zin ook nog leestekens, cijfers en hoofdletters, dan is je wachtwoord meteen een pak veiliger”, zo duidt Christian Van Heurck.

Hierbij alvast de top 5 die je niet meer mag vergeten

  • Hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger. Gebruik een wachtzin: een zin is lang én makkelijker te onthouden
  • Voeg enkele leestekens, cijfers of hoofdletters toe aan je wachtzin
  • Hergebruik geen wachtwoorden
  • Deel je wachtwoorden nooit
  • Noteer je wachtwoorden niet in een document op je computer of smartphone of op een post-it in de buurt van je toestel.

De campagne is een initiatief van CERT.be, het federale cyber emergency team, en de Cyber Security Coalition, een samenwerking tussen de publieke, private en academische sector.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Plaats een reactie

Reacties worden eerst gemodereerd
voordat ze op de site verschijnen.

Meer nieuws

Meer nieuws