Openbare bibliotheek Schoten

COLLECTIES

De tijd dat de bibliotheek er alleen maar was voor de boekenwurmen is al heel lang voorbij.

De bib van vandaag heeft wat je zoekt, hoe oud je ook bent, wat je ook interesseert.

De bib is er voor jou en groeit met je mee, je hele leven lang.

Kom gerust eens snuisteren in onze ruime collectie, onze deur staat open…

 

Jeugdafdeling

Babyboekjes van stevig karton of stof.  Ja, ook baby’s zijn hier welkom!  De bib beschikt trouwens over een luiertafel om je kindje te verschonen.

Een lange, vrolijke boekentrein vol met peuter- en prentenboeken.

Voorleesverhalen en kamishibai.  Kamishibai zijn vertelplaten op volgorde van het verhaal. Op de achterzijde van de laatste prent staat het deel van het verhaal dat hoort bij de prent die op dat moment getoond wordt. De prenten worden steeds achteraan teruggezet. Op die manier heeft de verteller de tekst ter beschikking en blijven de kinderen geboeid door de opeenvolgende prenten die ze te zien krijgen.  De kinderen genieten met de Kamishibai van een echt theaterstuk…  Je vertelt het makkelijkst met een Kamishibai-vertelkastje.  Ook dat kan je uitlenen.

Zoekboeken

Verhalen voor alle leeftijden. Per leeftijdscategorie krijgen de boeken een kleurcode. Deze boeken staan alfabetisch geklasseerd volgens de familienaam van de schrijver.  De vier eerste letters van die naam staan op de rug van het boek, dat maakt het zoeken makkelijker

Geel: beginnende lezertjes van 6 tot 8 jaar (meestal met AVI-leesniveau-aanduiding)

Rood: voor kinderen van 9 tot 11 jaar

Blauw: voor kinderen van 12 tot 14 jaar

Grijs: voor jongvolwassenen & volwassenen vanaf 15 jaar

Vreemdtalige boeken

Makkelijk lezen boeken : dunne boekjes in een eenvoudige taal.  Leuke boeken voor wie lezen iets moeilijker is of voor wie niet zo graag een dik boek leest.

Luisterboeken zijn geen gedrukte boeken, maar gesproken boeken op een cd-schijfje.  Fijn om naar te luisteren tijdens een lange autorit of in je bed.  Ook te gebruiken als hulp bij het lezen : lees het boek en beluister gelijktijdig de cd.

Informatieve boeken voor alle leeftijden : voor dierenvrienden, knutselaars, nieuwsgierige kinderen, …  Op de rug van deze boeken staat een nummer.  Elk nummer staat voor een bepaald onderwerp en deze boeken staan op nummer gerangschikt.

Stapels strips

Jeugdtijdschriften

 

Volwassenenafdeling

Romans (fictie), alfabetisch geklasseerd volgens de familienaam van de schrijver.  De vier eerste letters van die naam staan op de rug van het boek, dat maakt het zoeken makkelijker.

Behalve Nederlandstalige romans, heeft de bib ook Franse, Engelse, Duitse, Spaanse en Italiaanse boeken.

“Dwarsliggers” zijn romans in een klein formaat op dun papier, handig om mee te nemen op reis, in de trein, …

De informatieve boeken staan per rubriek opgesteld (bijvoorbeeld : tuinboeken, kookboeken, kunstboeken, reisgidsen, …).  Elke rubriek heeft een nummer (het SISO-nummer).  Dit staat ook op de rug van het boek.

Strips en graphic novels

 

Voor wie problemen heeft om een gewoon boek te lezen, zijn er :

Makkelijk lezen boeken : dunne boeken in eenvoudig Nederlands, maar wel van een goede literaire kwaliteit.  Ideaal voor wie (Nederlands) lezen moeilijk is en voor wie te weinig tijd heeft om een dik boek te lezen.  Vaak zijn dit hertaalde klassiekers.

Groteletterboeken : dit zijn romans, gedrukt in een groot lettertype

Luisterboeken zijn geen gedrukte, maar gesproken boeken op een cd-schijfje.  Fijn om naar te luisteren tijdens het autorijden, het strijken, in je bed, …  Luisterboeken zijn ook ideaal om te beluisteren terwijl je het papieren boek leest : voor kinderen met leesproblemen (zoals dyslexie), voor anderstaligen die Nederlands leren, …

Daisyboeken zijn ook gesproken boeken, maar werden speciaal ontwikkeld voor mensen met leesproblemen: blinden en slechtzienden, zieken, …  Je kan ze afspelen op een gewone cd-speler met MP3-functie, maar je kan ze ook beluisteren via een “daisyspeler”.  Je kan ook de daisysoftware gratis downloaden op je computer.  Hiermee krijg je heel wat extra mogelijkheden : je kan bladeren in het boek, passages aanduiden, verdergaan waar je gestopt bent met luisteren, …  Wij lenen ook daisyspelers uit.  Voor meer info kan je terecht in de bibliotheek.

 

Tijdschriftenafdeling

Tijdschriften : meer dan 120 lopende abonnementen op tijdschriften in alle interessegebieden.

Kranten : elke dag kan je hier 7 kranten lezen : alle Vlaamse en één Nederlandse krant.

 

Afdeling film en muziek

CD’s met diverse muziekgenres : pop, jazz, blues, filmmuziek, musicals, volksmuziek, klassiek, schlagers, kinderliedjes, …

DVD’s met de nieuwste films, filmklassiekers, documentaires,televisieseries, cabaret, muziekfilms, …

 

Digitale afdeling

Meerdere computers ter beschikking voor diverse office toepassingen

Toegang tot het internet

Toegang tot diverse databanken : GoPress (persartikelen), Biblion (literatuur), en het digitaal archief van de Gazet van Antwerpen.

Hotspot : toegang tot het internet via uw eigen laptop, tablet, smartphone, …