Openbare bibliotheek Schoten

Hoe vind ik een goed jeugdboek?

Er verschijnen jaarlijks duizenden nieuwe boeken. Maar hoe kan je uit die stapel nu net het boek vinden dat je graag wil lezen? Of moet je een boekbespreking maken en je wilt meer weten over de schrijver van het boek. Waar vind je die informatie terug als de bib dan juist ook nog gesloten is?

Op het internet kan je een schat aan informatie terugvinden. Maar zoals bij echte schatten moet je er lang naar zoeken. Daarom geven we enkele adressen van webpagina’s die je een heel eind op weg kunnen helpen.

www.boekenzoeker.org: of www.boekenzoeker.be: is een samenwerking tussen Stichting Lezen Vlaanderen,  Stichting Lezen Nederland en de Nederlandse Taalunie .

Drie illustratoren, waaronder Sebastiaan van Doninck uit Gierle, hebben van boekenzoeker een bijzonder fraaie site gemaakt. Het is een website die iedereen tussen 0 en 18 jaar helpt bij het kiezen van een boek. De Boekenzoeker heeft vier ingangen: één voor de leeftijdsgroep 0 - 8 jaar, één voor de leeftijdsgroep 8 - 12 jaar, één voor de leeftijdsgroep 12 - 15 jaar en één voor de leeftijdsgroep 15 - 18 jaar. Je blijft dingen ontdekken.

www.leesplein.be : deze site verzamelt een heleboel informatie over kinder- en jeugdboeken en over lezen. Er zijn 4 aparte pleinen: kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen.


www.jeugdliteratuur.org : op deze site vind je dagelijks nieuws uit de kinderboekenwereld, informatie over auteurs, illustratoren en vertalers, leestips en recensies.


www.fahrenheit451.be : deze site speelt in op de interesses en de leefwereld van 15-plussers uit BSO en TSO.


www.leesfeest.nl : dé website voor kinderboeken met voorproefjes uit nog te verschijnen boeken. Een professionele en up to-date website over kinder- en jeugdliteratuur . De belangrijkste ingrediënten van de website zijn recensies, columns van schrijvers, biografieën, specials (achtergrondverhalen en interviews), nieuwsberichten, voorpublicaties en wedstrijden.


www.kjv.be : Kinder & Jeugdjury Vlaanderen is een jury van kinderen tussen 4 en 16 jaar. Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen. Op deze site vind je welke boeken je moet lezen, hoe je lid wordt en hoe je je stem kan uitbrengen. Je vindt hier een schat aan mooie boeken.


www.kjoek.nl : een Nederlandse site met veel aandacht voor Vlaamse boeken en schrijvers.


www.pluizer.be: een site vol kinderboeken: recensies en voorleestips.

www.pluizuit.be: Een aanbod van recensies van kinder- en jeugdboeken

www.hetmooistekinderboek.be Stichting Lezen stelde voor de verkiezing van Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden een lijst op van 99 mooie kinderboeken. Stuk voor stuk prachtige titels van vroeger en van nu, van hier en van elders. Aan jou om ze opnieuw te ontdekken en te koesteren.

Of kijk eens op www.cobra.be ...