Strip
Nederlands

Herinneringen

Jiro Taniguchi (scenarist)
Wie droomt er niet van terug te keren naar de kindertijd? Het overkomt een zakenman die per ongeluk de verkeerde trein neemt en zo in zijn geboortestad belandt. Als hij het graf van zijn moeder bezoekt, wordt hij plotseling naar het verleden gekatapulteerd. Hij beleeft zijn kindertijd opnieuw, maar als volwassen man in het lichaam van de veertienjarige jongen die hij was?.
Titel
Herinneringen
Scenarist
Jiro Taniguchi 1947-2017
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Casterman, 2009-2009
2 dl. : ill., zw/w.
ISBN
9789030362920 9789030362951

Besprekingen

Het eerste deel van een tweeluik over de beleving van een tweede jeugd speelt zich af in het Japan van de jaren zestig en negentig van de twintigste eeuw. Na een met drank overgoten zakenreis neemt een zakenman de verkeerde trein naar zijn woonplaats. In plaats van in Tokio komt hij terecht in zijn geboortedorp. Tijdens een bezoek aan het graf van zijn moeder valt hij in slaap. Bij het ontwaken bemerkt hij dat hij is terechtgekomen in het jaar 1963, het jaar waarin zijn vader spoorloos zou verdwijnen. De volwassen man speelt zijn rol als puber met de kennis van de vijftigjarige. Door het spoor van zijn verdwenen vader terug te volgen, probeert hij dit familiedrama alsnog op te lossen. In het literaire scenario van deze grafische roman wordt veel ruimte gegeven aan het verwerken van emoties. Het verhaal heeft een open einde en wordt gekenmerkt door sfeerscènes met een traag ontwikkelingspatroon, dat nergens storend is. De realistische zwart-wittekeningen zijn grafisch van een hoog geha…Lees verder

Over Jiro Taniguchi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Jiro Taniguchi (谷口 ジロー, , Taniguchi Jiro, Tottori, 14 augustus 1947 – Tokio, 11 februari 2017) was een Japans mangaka. Hij werd geridderd tot ridder van de Orde van Kunsten en Letteren in Frankrijk.

Carrière

Taniguchi begon zijn carrière als assistent voor mangaka Kyota Ishikawa. Hij maakte zijn debuut in 1970 met Kareta Heya. Het werk werd gepubliceerd in het magazine Young Comic.

Van 1978 tot 1986 maakte hij samen met scenarist Natsuo Sekigawa strips zoals City Without Defense, The Wind of the West is White en Lindo 3. Van 1987 tot 1996 creëerden ze samen de vijfdelige reeks getiteld Botchan no Jidai. In de jaren 1990 gaf hij verscheidene albums uit, waaronder Aruku Hito (Lees verder op Wikipedia