Boek
Nederlands

Kip is te gek!

Lida Dijkstra (auteur), Willemke Brouwer (illustrator)
+1
Kip is te gek!
×
Kip is te gek! Kip is te gek!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Vos eet Lam. Kip ziet het. Kip gaat naar Dog. Jaagt Dog Vos weg? AVI-S. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dapper zijn, Dieren
Leesniveau
AVI Start, AVI 1
Titel
Kip is te gek!
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Willemke Brouwer
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2014
[20] p. : ill.
ISBN
9789043703734 (hardback)

Besprekingen

Kip is te gek! van Lida Dijkstra is het eerste leesboekje dat levendig en kleurrijk geïllustreerd werd door Willemke Brouwer. Het verhaal maakt deel uit van de ‘Top’-serie. Op de flap worden de personages voorgesteld: Haan, Kip, Vos, Dog en Lam spelen de hoofdrollen in een spannend avontuur dat gelukkig goed afloopt.
Een onschuldig lammetje wordt bedreigd door de vos die uit het bos komt. De kippen zijn in paniek en willen het roofdier wegjagen. Dog zou hen kunnen helpen, maar die is heel duf. Kip krijgt hem toch in beweging, en met een tak in haar poot kruipt ze op dog. De vos haat dog en vlucht het bos weer in. De boer die alles op afstand gezien heeft, beloont de hond met een bot en de kip met ‘lof’.
De zesjarige beginnende lezer zal de spanning vast mee beleven die de dieren in dit verhaaltje ondergaan. Een pluim voor de auteur, die met de eenvoudige eenlettergrepige woordjes een verhaal kan opbouwen dat geen moment verveelt. Het leuke aan dit boekje zijn vooral d…Lees verder
Vos probeert lam op te eten. Kip ziet het en probeert samen met dog (afkorting van bulldog) vos weg te jagen. Eerst is dog nog duf, maar dan lukt het wel. Deeltje uit de tweede reeks van de serie 'Top'*, geschreven op het laagste AVI-niveau (AVI-Start). Dit wil zeggen dat er geen tweetekenklanken en geen twee medeklinkers naast elkaar voorkomen. Het verhaal is ingedeeld in genummerde en getitelde hoofdstukken. De tekst in fladderzetsel in een groot lettertype is geplaatst in de illustraties. Er worden geen hoofdletters gebruikt en er staan maximaal zes regels per bladzijde. De spreker wordt aangeduid middels een pictogram. Het verhaal is veelvuldig geïllustreerd met mooie en leuke verftekeningen (zwartomlijnd) over een of twee pagina's. In de illustratie op de voorste schutbladen staan de belangrijkste zes woorden (hoofdfiguren) uit het verhaal. Op deze manier vormen deze boekjes een mooie overgang van prentenboeken naar eerste leesboeken. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia