Boek
Nederlands

Willemijn wil niet zwemmen

Lida Dijkstra (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
+1
Willemijn wil niet zwemmen
×
Willemijn wil niet zwemmen Willemijn wil niet zwemmen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Willemijn durft niet in het Tweede Bad, want daar kun je niet staan. Maar dan valt haar kleine zusje in het water. Prentenboek met zwierige illustraties in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Zwemmen, Bang zijn
Titel
Willemijn wil niet zwemmen
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789025757410 (hardback)

Besprekingen

In zeven jaar tijd maakten Lida Dijkstra en Nöelle Smit samen drie boeken over muis Willemijn.
In Willemijn wil niet zwemmen, het nieuwste verhaal, bezorgt de naderende zwemles Willemijn buikpijn. De zenuwen gieren door haar lijf, een situatie die voor veel kinderen herkenbaar zal zijn. Alle andere dieren (een beer, een paar katten, een konijn) gaan in het diepe bad, alleen Willemijn blijft achter in het speelbadje. Tot ieders verbazing is Willemijn de redder wanneer zich een noodsituatie voordoet.
Willemijns wereld is vrolijk en kleurrijk. Panda’s, struisvogels, vlinders, apen, muizen en katten leven samen als vriendjes. Er zijn bloemen, ijsjes en fietsen voor iedereen. In deze positieve omgeving maakt Willemijn dingen mee die veel jonge kinderen ook ervaren. Spelen met vriendjes, een broertje of een zusje krijgen, naar de zwemles gaan. Op het eerste gezicht niets uitzonderlijks, maar de gebeurtenissen kunnen toch een grote impact hebben op wie ze meemaakt. Dijkstr…Lees verder
Als het muisje Willemijn naar zwemles moet, heeft ze buikpijn. Ze moet namelijk in Bad Twee en daar kan ze niet staan! Willemijn blijft in het pierenbad en kijkt aan de rand van het diepe bad naar de andere dieren in het water. Tot haar zusje Roos in het water valt… De kleurrijke, geschilderde illustraties van Noëlle Smit (bekend van o.a. 'Fiet wil rennen') vullen steeds twee pagina’s en geven goed Willemijns emoties weer: angst, koppigheid, moed en zelfvertrouwen. Met potlood heeft Smit schaduw getekend. Op elke twee pagina’s staat een vierregelige tekst waarvan de laatste twee regels eindrijm hebben. Enkele woorden of zinnen zijn groter afgedrukt, om de ernst ervan aan te geven of het volume te benadrukken waarop ze kunnen worden uitgesproken. Willemijn overwint haar angst en helpt vervolgens andere kinderen die bang zijn voor het diepe. Dat maakt haar tot een lief personage dat goed kan helpen zwemangst met kinderen bespreekbaar te maken. Over Willemijn verscheen ook: 'Willemijn wi…Lees verder

Willemijn wil niet zwemmen

Willemijn zit al een tijdje op zwemles. Ze mag vandaag voor de eerste keer in het diepe bad. Dat is natuurlijk goed nieuws. Maar dat is ook spannend. Zo spannend dat Willemijn er buikpijn van krijgt. Als ze mocht kiezen bleef ze liever in het ploeterbadje. Daar is het veilig. Nu weet ze het zeker: ze doet NIET mee! “Moet je zelf weten!”, zegt de zwemjuf. Maar dan gebeurt er iets dat Willemijn een onverwachte duik doet nemen in het diepe bad.
In de reeks van Willemijn, is dit het derde verhaal over het muisje. Deze keer is Willemijn bang van het diepe bad, net zoals heel wat van haar leeftijdsgenootjes. Ze leert in het boek dat je angst kan overwinnen door dapper te zijn. Willemijn is ronduit heldhaftig in dit verhaal! Eens ze haar angst overwonnen heeft, wil ze graag anderen hier ook mee helpen. Zelfs de luisteraars van haar verhaal.
De tekst staat van begin tot einde op rijm. Dat zorgt ervoor dat het verhaal met een zeker tempo en ritme gelezen kan worden. De illustraties…Lees verder

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia

Suggesties