Boek
Nederlands

Elias, of Het gevecht met de nachtegalen

Maurice Gilliams (auteur), Filip De Ceuster (nawoord)

Elias, of Het gevecht met de nachtegalen

Maurice Gilliams (auteur), Filip De Ceuster (nawoord)
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog groeit de twaalfjarige Elias op in een haast sprookjesachtig kasteel in de stille Kempen. Schijnbaar afgeschermd van de moderne, rumoerige wereld laat hij zijn fantasie de vrije loop en verlustigt hij zich samen met zijn neef Aloysius in de ongerepte natuur die hen omringt. Na zijn gevecht met de nachtegalen - zijn 'onzalige droomverbeeldingen' - gaat de
Onderwerp
Puberteit
Titel
Elias, of Het gevecht met de nachtegalen / Maurice Gilliams ; bezorgd en uitgeleid door Filip De Ceuster
Auteur
Maurice Gilliams
Nawoord
Filip De Ceuster
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2017
239 p. : ill.
Aantekening
Bevat ook het destijds door Maurice Gilliams verworpen 'Tweede cahier', waarin hij de lotgevallen van de volwassen Elias schetst.
ISBN
9789463100984 (paperback)

Besprekingen

Nooit anders dan alleen

Op 18 oktober zal het 35 jaar geleden zijn dat Maurice Gilliams (1900-1982) overleed: aanleiding genoeg voor een 15de druk van zijn romandebuut Elias of het gevecht met de nachtegalen.

Maurice Gilliams beliefde er geen doekjes om te winden: toen hij twee jaar voor zijn dood de Prijs der Nederlandse Letteren in ontvangst nemen mocht, verklaarde hij als schrijver 'clair-obscure zelfportretten' te vervaardigen. Veel eerder, in zijn journaal De man voor het venster, had het al onomwonden geklonken: 'Ik ben Elias.' Geen wonder dus dat ook het 11-jarig personage Elias zelf in het naar hem genoemde boek uit 1936 een zeer zelfreflectief gestemd jongetje is.

Elias of het gevecht met de nachtegalen telt twee delen, zogeheten 'cahiers' en waar het tweede deel bestaat uit herinneringen van de genaamde Olivier Bloem aan Elias, daar zijn het Elias' eigen vrijwel gebeurtenis- en plotloze gedenkschriften die het eerste, langste en beste part van de roman vormen. In zijn inleiding tot dat eerste cahier schrijft Bloem: 'Hij was graag over zichzelf, eerder dan over een ander, verwonderd.' Voorts schrikt hij er, Olivier Bloem, ge…Lees verder

Over Maurice Gilliams

Maurice Guillaume Rosalie Gilliams (Antwerpen, 20 juli 1900 - aldaar, 18 oktober 1982) was een Belgisch (Vlaams) schrijver.

Biografie

Gilliams, zoon van de drukker Frans Gilliams leerde het vak van typograaf. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij met gedichten en proza onder de naam Floris van Merckem, een pseudoniem dat hij later introk. In 1935 trouwde hij met Gabriëlle Baelemans. Zij leefden vrij vlug daarna gescheiden, maar een echtscheiding kon slechts plaatsvinden in 1976 door weerstand van Gabriëlle. Op 26 april 1976 hertrouwde hij met Maria Eliza Antonia de Raeymaekers.

Gilliams brak op 36-jarige leeftijd door met zijn sterk autobiografische roman Elias of het gevecht met de nachtegalen. Gilliams schreef altijd autobiografisch, meestal over zijn mislukte huwelijk en over zijn verloren jeugd. Hij schreef zowel gedichten als proza.

Het Maria-leven werd door Gilliams vriend, de Antwerpse com…Lees verder op Wikipedia