Boek
Nederlands

Haaien

Michael Bright (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Haaien
Auteur
Michael Bright
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Sharks
Uitgever
Amsterdam: De Lantaarn, 2001
61 p. : ill.
ISBN
90-5426-025-4

Besprekingen

Er zijn wel 400 verschillende soorten haaien. Sommige zijn zo groot als walvissen, andere zo klein als een sigaar. Sommige eten kleine plantjes, andere lusten een stevige hap uit een andere haai of uit een niets vermoedende zwemmer. Sommige leven alleen, andere in scholen. Haaien zijn buitengewoon licht, sterk en elastisch, en bijna helemaal van kraakbeen gemaakt. Ze hebben nogal weinig hersens maar ze zien heel goed en kunnen kleuren en vormen herkennen. Voor een haai kan je je niet verstoppen. Geluiden en trillingen kunnen ze op kilometers afstand waarnemen. Ze hebben zelfs speciale zintuigen waarmee ze de elektrische velden kunnen opsporen in de spieren van hun prooien en ook prooien die zich in het zand hebben onder gegraven, vinden ze.


Michael Bright vertelt over het doen en laten van verschillende soorten haaien, toont de indeling van de soorten volgens type, toont hoe ze een partner zoeken en hun jongen op de wereld brengen. We leren iets over hun vrienden, parasiet…Lees verder
Informatief boek over haaien waarin getracht wordt het negatieve beeld dat veelal over deze prachtige roofvissen bestaat, weg te nemen. Vormen en maten, lichaamsbouw, (sociaal) gedrag, voortplanting, leefgebieden, verwanten (roggen) en voorouders en tenslotte mens/haairelaties komen aan bod. Per 2 pagina’s telkens een algemene paragraaf (1/4 pagina), gevolgd door 7-9 illustraties (meest goede kleurenfoto’s), ieder met een tekstblokje met pakkende titel: vreetwoede, hapklare brokken, schoonmaakbeurt, onder het ijs, slijmerd, etc. Verzorgde layout, glanspapier. Voor vanaf ca. 11 jaar.