Boek
Nederlands

De dirigent is gevlucht : 100 legendarische premières

Piet De Loof (auteur)

De dirigent is gevlucht : 100 legendarische premières

Anekdotische informatie over honderd premières van klassieke muziekwerken die om wat voor reden dan ook legendarisch genoemd kunnen worden.
Titel
De dirigent is gevlucht : 100 legendarische premières
Auteur
Piet De Loof
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Veen, 2004
128 p.
ISBN
90-204-0009-6

Besprekingen

Een bundel anekdotes die ons kriskras heen en weer door de muziekgeschiedenis voeren, het doet een beetje denken aan de Brouwerijen die Fred Brouwers indertijd schreef en inlas op de radio. Hier worden ze allemaal in een verband geplaatst dat, gezien het cruciale belang in het muziekleven van een componist, zelfs in dat van het maatschappelijk bestel rond hem, het anekdotische ruim overstijgt: ze presenteren telkens een wereldpremière van een groot muziekwerk. Aan het begin staan de stukjes nog een beetje samen rond een vergelijkbaar aspect: scandaleuze heldinnenrollen, ingebouwde raadseltjes, grootschalige uitvoeringen... Langzaam opent zich het complete scala aan menselijke gevoelens en gedragingen. In de eerste plaats zijn er al de erg uiteenlopende situaties of plaatsen waarin de muziek voor het eerst geklonken heeft, of waarvoor ze bedoeld werd: een bekend kerkgebouw, een zelf opgetrokken theatergebouw (tot bankroet leidend), een paar boten op de Thames, vier helikopters m…Lees verder
Bij een ideale première van een compositie zijn de noten op tijd af, hebben de musici hun partijen gestudeerd en reageert het publiek enthousiast en zonder vooringenomenheid. Zulke premières vol welwillendheid en zonder onverwachte tegenslagen zijn er veel geweest; op het verbazingwekkende af, zou je bijna zeggen na het lezen van dit boekje. Want Piet De Loof heeft honderd premières verzameld die om wat voor reden dan ook legendarisch genoemd kunnen worden. Een enkele keer zijn ze gekoppeld aan een bijzondere gelegenheid (een huwelijk, een protestactie of een politieke rel) of aan een nieuw fenomeen (de eerste uitvoering van Wagners complete Ring in Bayreuth, hetzelfde stuk 839 keer achter elkaar spelen). Maar vaker gaat er gewoon ergens iets mis. De première wordt willens en wetens gesaboteerd, de musici tonen zich onwillig, de zangers zijn niet tegen hun partij opgewassen, of het publiek jouwt een stuk uit dat later een meesterwerk blijkt te zijn. Piet de Loof heeft een vlotte pen, …Lees verder

Over Piet De Loof

Piet De Loof (Oudenaarde, 12 september 1972) is een Vlaamse journalist en schrijver. Hij werkte als eindredacteur voor Teletekst (VRT) en voor de kranten Het Volk en Het Laatste Nieuws. Sinds 2017 specialiseert hij zich in printmedia met een eigen communicatiebureau.

Hij is ook bekend als schrijver van jongerenromans waarin muziek een belangrijke rol speelt. Daarbij onder meer Mijn vriend Hitler, een historische roman waarin Hitlers jeugdvriend August Kubizek terugblikt op zijn turbulente tienertijd met de jonge Adolf Hitler in Linz en Wenen.

Bibliografie

  • 2015: Mijn Vriend Hitler (Abimo)
  • 2013: Het Laatste Lied (Abimo)
  • 2013: De Rode Stelten, met Eric Puybaret (Abimo)
  • 2012: Sneeuwwitje, met Benjamin Lacombe (Abimo)
  • 2012: Nachtegaal, met Benjamin Lacombe (Abimo)
  • 2011: Ssst! (Abimo)
  • 2010: De smaak van zijn stem (Abimo)
  • 2008: De schoonheid van Clara (A…Lees verder op Wikipedia