Boek
Nederlands

De schuldigen

Een gezin van succesvolle babyboomers, dat in luxe leeft, wordt in een zevensterrenhotel geconfronteerd met de perverse kanten van het kapitalisme en consumentisme.
Extra onderwerp
sociale literatuur, geld
Titel
De schuldigen
Auteur
Thomas van Aalten
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2011
236 p.
ISBN
9789046809853 (paperback)

Besprekingen

Bernard Löwestein is een decadente bankier wiens leven meer en meer ontspoord raakt tijdens de financiële crisis. Zijn ex-vrouw Sheila overtreft hem zo mogelijk nog. Ze voert niets nuttigs uit en concentreert zich op detox-rituelen, afgewisseld met veel drank en luxecruises. Samen hebben ze een zoon, Orson Löwestein, die filmmaker is. Orson heeft zich volledig van zijn ouders afgekeerd en heeft hen al 25 jaar niet meer gezien. Hij is gefascineerd door het concept kunst en volgt de NAR, de Nieuwe Anarchistische Radicalen. Dat is een gestoorde groepering die een nieuwe visie op kunst propageert als alles wat afwijkt van het gangbare. Het liefst moet kunst choqueren, en er wordt vooral gemikt op terrorisme als kunstvorm.
Zowel Bernard, Sheila als Orson komen terecht in een carrousel van vreemde gebeurtenissen en geweld, met een grote apotheose in een luxehotel in Dubai. Daar zijn ze alle drie aanwezig wanneer de NAR er een gewelddadige aanslag pleegt in naam van de kunst. Bernard is…Lees verder
Een gezin, succesvolle babyboomers, dat in luxe leeft, laat zich meevoeren door tijdgeest en hebzucht en richt zich uitsluitend op eigen genot en vermaak. De zoon, Orson, legt dit gedrag vanaf zijn jeugd vast met een filmcamera. Als de wereld in een financiële crisis terecht komt, mede veroorzaakt door een groepje internetterroristen, worden de perverse kanten van het kapitalisme en consumentisme aan de kaak gesteld en ontmoeten de leden van het gezin elkaar in de brandhaard van een gruwelijke aansllag. De boeken van Van Aalten (1978) zijn niet altijd toegankelijk, zijn vormwendingen en verknippen van verhaallijnen en plot vragen van de lezer een grote concentratie. Daartegenover staat dat de beschrijvingen van scenes plastisch en meeslepend zijn. Het lijkt of de hoge doelstellingen van het boek niet helemaal worden waargemaakt, maar toch is het een opmerkelijk boek van een schrijver die het aandurft niet mainstream te zijn en de thema's van deze tijd niet uit de weg gaat. Vrij kleine…Lees verder

Over Thomas van Aalten

CC BY 3.0 - Foto van/door Whyilovethisbook

Thomas van Aalten (Huissen, 26 september 1978) is een Nederlandse schrijver en journalist.

Levensloop

Opgegroeid in een nieuwbouwwijk in Huissen (bij Arnhem), vertrekt Van Aalten in 1996 naar Amsterdam. In een van de flats aan de randen van Amsterdam schrijft hij het verhaal "Thans gaan de treinen een andere kant op en dat is dus vandaag" waarmee hij debuteert in Zoetermeer (1997), terwijl hij aan de Hogeschool Holland in Diemen in 2001 zijn diploma haalt aan de opleiding Tekstschrijven, een specialisatie van de opleiding Communicatie. 2001 is het laatste officiële jaar van de opleiding Tekstschrijven. Van Aalten krijgt les van schrijvers en dichters als Sipko Melissen en Fetze Pijlman. Deze laatste was een van de tekstschrijvers voor Sesamstraat, De Stratemakeropzeeshow en Klokhuis. Als Van Aalten in 2001 zijn diploma haalt, is zijn debuutroman Sneeuwbeeld al verschenen.

Lees verder op Wikipedia