WERKEN IN UITVOERING: Nieuwe indeling informatieve boeken

De coronacrisis heeft ieders plannen voor 2020 overhoop gegooid en ook een bibbezoekje ziet er sindsdien anders uit. Achter de schermen is het bibteam vol goede moed blijven werken aan een mooiere toekomst en in 2021 nemen we het heft weer in eigen handen met een aantal grote projecten.

ZIZO

Het eerste en voor jou als bezoeker meest ingrijpende project, is een volledig nieuwe indeling van de non-fictie voor volwassenen en de weetjesboeken voor de jeugd. Waarom? Om je zoektocht naar een informatief boek aanzienlijk makkelijker te maken! Vele Vlaamse bibs gingen ons al met succes voor. Het nieuwe systeem heet ZIZO, wat voor ‘Zonder Inspanning Zoeken’ staat.

Waar je nu nog beroep moet doen op de catalogus voor een specifiek nummer dat de plaats van een bepaald boek aangeeft (bv. 634.18 voor een boek over labradors), kan je binnenkort je gekozen onderwerp heel intuïtief terugvinden. Een handig overzichtsbord met kleuren en pictogrammen zal je naar de afdeling met dierenboeken leiden, waar de onderverdeling per dier en eventueel nog specifieker per ras van een bepaald dier duidelijk zal worden.

De komende maanden zie je dus heel wat veranderen in de bib: er duiken nieuwe etiketten op en bepaalde boeken krijgen een nieuwe plaats. Maar geen nood: de boeken blijven zoveel mogelijk beschikbaar, als er iets van plaats is veranderd, wordt dat duidelijk aangegeven en uiteraard maakt het bibpersoneel je zoals altijd graag wegwijs.

De reisgidsen waren eerst aan de beurt. De alfabetische indeling per land bleef behouden, maar binnen de landen werd de indeling gebruiksvriendelijker. Zo kan je reisgidsen over Rome nu terugvinden bij Italië – Rome i.p.v. Italië – 996. Ondertussen zijn ook de informatieve jeugdboeken omgezet en ook bij de volwassenen is al een eerste rubriek: de geschiedenis aangepakt. Ook in het filiaal Deuzeld zie je al eerste tekenen van de ZIZO-indeling.

Benieuwd naar de rest van het nieuwe systeem? Kom het zelf ontdekken in de bib!

Plank boeken met nieuw etiket